web
analytics

Så du trodde du fikk halvparten?

av | mai 6, 2014 | Skilsmisseoppgjøret

Er du en av dem som tror at alt skal deles likt ved en skilsmisse? Da kan du få en overraskelse den dagen boet skal gjøres opp.

Forskning viser at det som regel er kvinner som kommer dårligst ut ved en skilsmisse. Her skal vi illustrere hvordan dette kan slå ut med et eksempel:

Marte møtte Per da hun var 29 år. Per hadde hadde vært ungkar i mange år, og var 40 år gammel da de ble sammen. Han hadde brukt mange år på å bygge opp egen virksomhet, og hadde både stor villa, leilighet i Spania og et flott landsted han hadde arvet fra foreldrene. Det viste seg også at han hadde en betydelig formue i banken i tillegg til aksjer.

Det gikk raskt unna for det nyforelskede paret, og det tok ikke lang tid før Marte hadde flyttet ut av leiligheten hun hadde leid på Majorstuen og inn i villaen Per hadde i Holmenkollen. Per fridde og fremtiden så lys ut. Hvem tenker vel på ektepakt i en slik situasjon?

Marte ble snart gravid, og jobben hun hadde på parfymeriet i Bogstadveien var ikke til å holde ut. Per foreslo at hun sa opp jobben, det var ikke lenge til babyen kom, og mye måtte på plass med oppussing av barnerom og alt annet som skulle på plass.

Det gikk slag i slag for paret og de neste 8 årene kom det 3 barn på rekke og rad. Det ble aldri snakk om å gå tilbake til noen jobb for Marte. Hun hadde fått en trygg tilværelse sammen med Per, og selv om han ikke arbeidet eller tjente like mye penger lenger, hadde de mer enn nok til å leve et behagelig liv. Det de fikk av inntekter gikk med til ferier, restaurantbesøk, personlig trener, og ikke minst alle barnas aktiviteter. Slalåm og ridning er ikke de billigste barneidrettene. I tillegg kostet det en del å ha au-pair.

Likevel følte Marte seg trygg. De var jo godt over gjennomsnittet velstående, og hun hadde for lengst glemt hvordan det var å være blakk siste dag før lønningen kom.

Så en dag forteller Per at han har funnet en ny kjæreste, og at han ønsker skilsmisse.

Marte var selvsagt rasende på Per, samtidig som hun innerst inne hadde begynt å kjenne på at følelsene for han hadde kjølnet de siste årene.

Me, nå skal jeg ihvertfall sørge for å gå til advokat og få ut min halvpart av alt vi eier så fort som mulig, tenkte Marte, og oppsøkte en dyktig skilsmisseadvokat.

– Så du trodde du fikk halvparten?, spurte advokaten.

– Da tok du nok veldig, veldig feil….

Riktignok er hovedregelen i ekteskapsloven er at ektefeller har felleseie, og utgangspunktet er da at alle felles eiendeler skal deles likt, begynte han.

Men loven er ikke uten unntak, og hovedregelen er at det bare er det dere har skaffet dere under ekteskapet som skal deles likt ved en skilsmisse, fortsatte advokaten.

Per vil for det første kunne skjevdele huset og leiligheten han hadde med seg inn i ekteskapet. Det samme gjelder aksjene og avkastningen på disse. Videre hadde foreldrene bestemt at landstedet på Hvaler skulle være særeie, så det skal også holdes utenfor delingen.

Det er vel i grunnen bare bilene og det dere har av klær og utstyr, samt kanskje noe møbler igjen å dele, konkluderte advokaten.

Men – jeg har jo gitt opp hele karrieren min for å være heltidsmamma, utbrøt Marte!

– Er det ikke noe som heter husmorsameie eller bidragsplikt?

Jo, svarte advokaten. Det er helt riktig. Men det skal en del til, og de 7-8 årene du har gått hjemme er nok dessverre ikke nok.

– Men er loven så urettferdig? Finnes det ikke noe som kan beskytte kvinner som meg fra å komme i en slik situasjon? Finnes det ikke lover og regler for at man skal unngå en så urettferdige resultater?

Jo, begynte advokaten. En ektepakt kunne ha beskyttet deg. Hadde du hatt en slik avtale på plass, kunne du vært sikret. Men nå i ettertid er det ikke så mye å gjøre, med mindre Per frivillig går med på en løsning, for eksempel av hensyn til barna.

Og så begynte en lang og slitsom forhandlingsprosess….

Moralen er selvsagt å sette opp en ektepakt når alt går bra og fremtiden ser lys ut. Ikke å forsøke på en hestehandel i ettertid.

Hvordan unngå økonomisk ruin etter en skilsmisse?

Vi hjelper deg selvsagt gjerne om du har kommet i samme situasjon som Marte. Eller Per. Men aller helst hjelper vi dere før skilsmissen er et faktum.

Uansett hva ditt behov er, kan du lese mer om våre skilsmisseadvokater ved å klikke her.